Societatea civilă este egală, dar mai ales complementară. Apel pentru Unire Civică.

Un răspuns adresat lui George Simion și oricui dorește să contribuie la schimbarea în bine a României.

Dragă George,

Te cunosc și te admir de câțiva ani, de când am avut plăcerea să ne cunoaștem; apreciez și îți susțin eforturile, atât ale tale, cât și ale tuturor celor din Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Ne-am întâlnit în ultimii ani de mai multe ori, inevitabil, luând în calcul dimensiunea redusă a grupurilor activiste din București. Sper că și tu ai simțit același lucru:

Suntem uniți nu prin ceea ce cerem, căci diversitatea noastră este esențială pentru buna funcționare a democrației, ci prin ceea ce suntem: indivizi mânați de o sete teribilă de schimbare a condițiilor jalnice în care ne regăsim.

Fie că luptăm pentru unire sau pentru schimbarea clasei politice,
Fie că vrem salvarea parcurilor din cea mai poluată capitală europeană sau un acoperiș deasupra capului pentru cei ce sunt obligați să locuiască în stradă,
Fie că milităm împotriva ilegalităților și corupției din administrație sau a defrișărilor ilegale,
Fie că avem o cauză de care a auzit întreaga țară sau doar un cartier,

Ne dedicăm schimbării.

Această pasiune ce ne consumă este cea care ne unește și, datorită ei, am încredere în oameni ca tine, al căror număr crește în fiecare an.

Din acest motiv am fost surprins de articolul tău, în care erai „stupefiat” că am avut consultări la Cotroceni pe tema legislației electorale. Între timp am fost și la Guvern cu același subiect.

Am înțeles, după ce am citit textul, că nemulțumirea ta privea o instituție a statului, nu activitatea noastră. Cu toate acestea, și cred sincer că nu a fost intenționat, textul tău sădește neîncredere și invită la diviziunea între grupuri, punând întrebarea dacă o parte a societății civile este mai egală decât alta.

Răspunsul meu, dragul meu George, este că suntem în același timp părți egale și, mai ales, complementare.

Cum am ajuns să discutăm cu instituțiile?
Printr-un simplu exercițiu democratic: le-am petiționat în mod repetat, am creat presiune publică pe subiect, le-am atras atenția și ne-au invitat la dialog. Într-o societate civilizată și democratică, este fix rețeta de dialog între instituții și societatea civilă.

Suntem conștienți însă că acest lucru se întâmplă mult prea rar în România și doar pe anumite teme. Suntem la fel de conștienți că purtarea unui dialog nu asigură cu nimic succesul unei cauze. Apreciem deschiderea instituțiilor, dar acest proces trebuie continuat și dezvoltat. Ministerul de Comunicare Publică și Dialog Civic este un început în această direcție. Bun sau rău, următoarele luni ne vor spune.

Ultimii ani m-au învățat două lecții importante.

  1. Nu putem sta și aștepta să vina de sus schimbarea. Este datoria noastră civică de a face tot ce ne stă în putință pentru a semnala nereguli și de a ne implica pentru a aduce schimbare atât din mediul civil, cât și din viitoarea clasă politică ce se naște acum.
  2. Orice obiectiv am avea, va fi foarte greu de îndeplinit cât timp nu ne unim forțele și abilitățile, continuând să mergem pe drumuri diferite. Cât timp nu lucrăm împreună, se vor găsi forțe să ne dezbine. (Adu-ți aminte de Uniți Salvăm.)

Inițiativa România este un grup deschis tuturor celor ce își asumă un set minimal de principii și calități necesare pentru a produce o revoluție democratică și pașnică a schimbării.

Încă învățăm și ne adaptăm metodele de lucru pe parcurs. Suntem imperfecți, nedormiți și încă dezorganizați. Avem însă norocul de a beneficia de susținerea a foarte mulți oameni de o calitate rară pe care încercăm să îi integrăm într-o comunitate a schimbării.

Procesul de-abia începe și în fiecare zi învățăm, atât din succese, cât și din eșecuri, cum să realizăm acest obiectiv. Însă noi reprezentăm doar o părticică din soluția pe care societatea civilă trebuie să o dea. Adevărata putere stă în tine, George, în tine, cititorule.

Vă invităm pe toți cei ce citesc aceste rânduri, pe toți cei ce deja și-au format o părere despre noi, fie ea bună sau rea, să ne întâlnim și să descoperim împreună cum ne putem ajuta reciproc. Dialogul aduce oamenii împreună. Dialogul descoperă resurse și soluții pentru toți cei ce participă. Dialogul este singurul ce ne poate uni.

Nu suntem adversari, deși suntem pe același teren. Haideți să formăm o echipă.

Cu drag,
Mircea Șerdin – Membru fondator Inițiativa România.

Share This: