Semnal de alarmă – Mogoșoaia. Primarul PNL al Bucureștiului politizează instituțiile culturale

Inițiativa România cere primarului interimar al Capitalei Răzvan Sava, membru PNL, să oprească șirul deciziilor netransparente și abuzive de politizare a instituțiilor culturale aflate în subordinea Primăriei Generale a Bucureștiului. Administrarea instituțiilor subordonate Primăriei, inclusiv a celor culturale, trebuie să fie făcută de oameni competenți, selectați prin concurs, nu numiți politic

PNL continuă tradiția amestecului politic în activitatea instituțiilor de cultură a administrației PSD – Oprescu. Luni, 8 februarie, primarul Răzvan Sava a adus în ograda PNL-ului și Centrul Cultural Palatelele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia prin numirea, nejustificată și lipsită de transparență, în funcția de director interimar a unui membru PNL sector 2, fără calificare pentru acest post.

Centrul de la Mogoșoaia a ajuns în atenția DNA după ce fosta directoare și fostul primar au fost inculpați într-un dosar de luare de mită. De asemenea, Curtea de Conturi a identificat plăți nejustificate făcute de fosta conducere a Centrului în valoare de aproximativ 9 milioane de lei noi.

Preluarea politică de către PNL a Centrului de la Mogoșoaia urmează tentativei de restructurare a ARCUB fără o consultare publică, reală și transparentă, punând în pericol dosarul Bucureștiului de candidatură la titlul de Capitală Europeană Culturală.

Implicarea Centrului de la Mogoșoaia în activități infracționale, deciziile netransparente privind administrarea Centrului sau a ARCUB sunt simptome ale unui sistem transpartinic corupt, opac și politizat la extrem.

Pentru Inițiativa România, dar și pentru bucureșteni, sunt irelevante justificările interne pentru aceste decizii, câtă vreme nu sunt transparente, discutate public, cu participarea comunităților profesionale, luate în baza unor proceduri deschise și a unor criterii de integritate și profesionalism.

Rotația politrucilor în funcții de administrare nu înseamnă bună guvernare, transparență și responsabilitate, ci folosirea instituțiilor publice pentru avantaje politice și financiare ale partidelor și grupurilor de interese nelegitime afiliate acestora.

Nu în ultimul rând, legitimitatea și responsabilitatea primarilor trebuie să fie reală. Numirea prin înțelegeri subterane a unui primar interimar sau votul într-un singur tur perpetuează anomaliile guvernării locale: corupție și incompetență.  Bucureştiul și orice altă localitate trebuie să aibă un primar reprezentativ și responsabil în fața cetățenilor. 


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.