S.O.S. București 2021 – Capitală Culturală Europeană

Inițiativa România cere Consiliului General al Municipiului București și Primăriei respingerea în plenul ședinței CGMB de marți, 26 ianuarie 2016, a proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București.

Inițiativa România îi cheamă pe bucureșteni să vină în fața primăriei, marți, ora 14 – Splaiul Independenței nr. 291-293, Sector 6, București- pentru a-și face părerea auzită, sau să trimită consilierilor generali punctul lor de vedere prin e-mail sau telefon (adresele de email și numerele de telefon ale consilierilor pot fi găsite aici: https://goo.gl/WkA241). O decizie privind ArCuB trebuie amânată până la depunerea dosarului de candidatură a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii și adoptată doar după o consultare publică şi discuții cu locuitorii acestui oraș și actorii implicați.

ArCuB are în acest moment un rol un esențial în finalizarea dosarului de candidatură al orașului București pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Publicat recent pe site-ul Primăriei Municipiului București (http://www4.pmb.ro/wwwt/l52/), proiectul propune transformarea instituției din serviciu public de cultură în instituție de spectacole, modificare care limitează drastic atribuțiile ArCuB, făcând practic imposibilă gestionarea unui proiect de anvergură de tipul Capitală Europeană a Culturii 2021.

Această propunere de reorganizare este inexplicabilă, cu atât mai mult cu cât ArCuB și echipa București 2021 au reușit performanța includerii orașului București pe lista scurtă, alături de Baia-Mare, Cluj-Napoca și Timișoara. Inițiată de Primarul General și supusă votului membrilor Consiliului General în ședință publică în data de 26 ianuarie 2016, preconizata inițiativă de reorganizare instituțională pune în pericol și compromite definitiv șansele pe care le are Bucureștiul în obținerea celui mai important titlu european.

Este inexplicabilă graba cu care Primarul General Sava, care are un mandat limitat și care a sprijinit și susținut în fața juriului experților europeni candidatura Bucureștiului, a înaintat prin această propunere.

O astfel de decizie de modificare a statutului unei instituții importante de cultură, realizată pe ascuns și în pripă, fără consultarea experților culturali, a cetățenilor și a sectorului cultural, aduce deservicii mari actului de cultură și afectează iremediabil candidatura orașului în cea de-a doua fază a competiției. De asemenea, propunerea încalcă angajamentele public asumate de instituția Primarului General, precum și actele semnate de liderii partidelor politice în data de 8 decembrie, care susțin fără echivoc candidatura Bucureștiului la titlul european.

Inițiativa România cere Consiliului General al Primăriei Municipiului București asumarea dosarului de candidatură și continuarea procesului de finalizare a candidaturii Bucureștiului conform termenelor concursului organizat de Ministerul Culturii.

Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor. Inițiativa România are ca primă țintă alegerile locale din București: crearea unei platforme care să prezinte și să promoveze un proiect pentru București și o listă de candidați, alternativă la partidele mari, susținută de o coaliție cât mai largă a societății civile, pentru primăriile și consiliile locale din București.


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.