Domnul Raed Arafat răspunde după 39 de zile ofertei de ajutor a Inițiativei România

Pe 7 noiembrie 2015, Inițiativa România îi scrie un e-mail domnului Raed Arafat prin care ne oferim ajutorul după tragedia din Colectiv (print-screen e-mail IR).

Pe 8 noiembrie 2015, în lipsa unui răspuns pozitiv sau negativ, Inițiativa România publică oferta de ajutor și scrie Președinției un e-mail alertă, cu aceleași propuneri, în speranța redirecționării mesajului către domnul Arafat. Într-adevăr, mai târziu Președinția retrimite mesajul nostru către domnul Arafat (print-screen e-mail IR).

Pe 16 decembrie 2015, 39 de zile mai târziu, domnul Raed Arafat răspunde ofertei de ajutor a membrilor Inițiativei România. (a se vedea pagina 1 si pagina 2 pentru răspuns)

Nu mai comentăm conținutul corespondenței. Este târziu și inutil. Importante sunt următoarele fapte:

  1. Câțiva cetățeni români își oferă ajutorul statului român, în mod voluntar, pentru salvarea unor vieți;

  2. Propunerea noastră de ajutor a fost bună sau prostească, nu vom ști niciodată pentru că mesajul a fost ignorat;

  3. Domnul Raed Arafat ne spune în răspunsul tardiv că la acea vreme verificarea e-mailurilor nu a fost o prioritate – nu i-a cerut nimeni să stea în fața calculatorului, pentru asta există asistenți sau colaboratori;

  4. Statul român este incapabil să gestioneze unitar și coerent fluxul informațional în cazul unei crize majore; mai mult, consideră că nu este prioritar.

Suntem câțiva români, printre mulți alții care au încercat, după puteri și competențe, să ajute. Poate nu era nevoie de ajutorul nostru pentru că ar fi dublat sau încurcat eforturi în desfășurare. Nu vom ști.
Ce știm sigur după această întâmplare despre statul român:

  • Este lipsit de transparență decizională și incapabil să prelucreze informația în timp real;

  • A fost dominat de haos în elaborarea și gestionarea unui plan unitar pentru salvarea răniților din Colectiv, inclusiv indeciziile în a apela la ajutor extern;

  • A fost evidentă lipsa de coordonare a eforturilor medicilor și ofertelor non-guvernamentale de ajutor din țară și din străinătate.

 
Inițiativa România
Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor. Inițiativa România are ca primă țintă alegerile locale din București: crearea unei platforme care să prezinte și să promoveze un proiect pentru București și o listă de candidați, alternativă la partidele mari, susținută de o coaliție cât mai largă a societății civile, pentru primăriile și consiliile locale din București – www.initiativaromania.ro


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.