Once Upon a Time in Romania

Echipa Once pregateste un nou concurs "Obține diploma ta anticorupție". Tu esti masterand in anticoruptie? Obține diploma ta anticorupție aici.

 

Despre Once Upon a Time in Romania


Once Upon a Time in Romania
(www.onceinromania.ro) este un proiect de educație civică anticorupție, construit pe baza unui concept cinematografic, care include un concurs de scurtmetraje anticorupție, un website interactiv anticorupție și o serie de interviuri cu oameni cu merite în combaterea corupției. Concursul se finalizează cu o gală în care sunt premiate cele mai bune scurtmetraje înscrise în concurs și este sărbătorită implicarea civică a fiecăruia dintre noi.

Concursul de scurtmetraje anticorupție a avut în 2017 un buget total de premii de 10.500 de euro, iar marele premiu #VăVedem a fost în valoare de 5.000 de euro. Toate categoriile de scurtmetraje au putut fi înscrise în concurs: scurte animații sau infografice, experiențe personale (testimonials), minidocumentare sau ficțiuni cu acțiune și personaje. Au fost acceptate filmele de scurtmetraj cu durata de minimum 90 de secunde și maximum 5 minute.

Once Upon a Time in Romania este un proiect dezvoltat de Inițiativa România și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, care a debutat în 2017 cu sprijinul Ambasadei Canadei, al Ambasadei Franței și Institutului Francez, și în parteneriat cu revista Vice România, compania Borsec, postul de radio Rock FM și platforma de comunicare online IQads.

Sponsori Once in Romania

Acest proiect vrea să le dea oamenilor curajul de a înfrunta corupția acolo unde o întâlnesc, în viața de zi cu zi. Un om informat poate lupta cu corupția, este un cetățean responsabil și activ, cu libertatea de a alege și vota oameni integri care pot construi România de mâine. Oamenii cu inițiativă, talentați, care cred în statul de drept și în integritate publică sunt invitați să se înscrie pe website în concursul de scurtmetraje anticorupție. Acestea, la rândul lor, vor contribui la o campanie de conștientizare a costurilor dramatice ale corupției. Și într-o zi, depinde de noi cât de curând, vom trăi într-o țară unde vom putea vorbi despre corupție la trecut și vom putea spune că «a fost odată în România»”, spune managerul proiectului, Diana Voicu, de la mișcarea civică Inițiativa România.

Gala de premiere ediția 2017


Gala anticorupție Once Upon a Time in Romania este un eveniment dedicat celor care cred în statul de drept, integritate publică şi implicare civică. Prima ediție a avut loc pe 20 decembrie 2017 la clubul Quantic și a fost deschisă de domnul Victor Rebengiuc. MC-ul galei a fost Lucian Mîndruță. Am sărbătorit împreună 2 ani de la crearea Iniţiativei România și premierea celor mai bune filme înscrise în proiectul Once upon a Time in Romania. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea Excelenței sale, doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România, a domnului Christopher Duggan, Consilier Politic din partea Ambasadei Canadei în România și în prezența reprezentanților diplomatici ai Ambasadelor Germaniei și Norvegiei.

O parte din cifrele proiectului Once Upon a Time in Romania:

 • 45 de filme primite în concurs
 • 38 de filme admise în concurs
 • 36 de eroi și echipe de eroi anticorupție din 11 orașe din România
 • 11 finaliști
 • 6 premii în valoare totală de 10.500 de euro

Statistica Coruptiefb_post5_OUTIR.jpg
fb_post6_OUTIR.jpgfb_post7_OUTIR.jpg
“Corupția ucide o nație. Nu un om sau doi” - Victor Rebengiuc

Filmele premiate ale concursului de scurtmetraje anticorupţie Once Upon a Time in Romania (www.onceinromania.ro) au fost:

PREMIUL I - #VăVedem, acordat de Ambasada Franţei şi Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, a fost primit de filmul „Cât ne costă corupţia” (https://goo.gl/ujCUSz), realizat de Alex Lungu și Liviu Bărbulescu. – EMBED in site? Valoarea premiului: 1.000 de euro numerar și 4.000 euro buget de producţie.

Premiul al II-lea, în valoare de 1.500 de euro, a fost primit de filmul „Perfect” (https://goo.gl/Z8NJXu),  realizat de Anna Boronea.

Premiul al III-lea, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat filmului „Oala cu mânere de aur” (https://goo.gl/e5Snuk), realizat de Andrei Gurău.

Premiul The Fellowship of Good Men, în valoare de 1.000 de euro, a fost oferit filmului „Cetățeanul moral” (https://goo.gl/tbQno9), realizat de Adriana-Sofia Tăpăstău și Daniel Galai.

Un premiu surpriză a fost premiul Inițiativa România, în valoare de 1.000 de euro, acordat filmului „Corupția ucide - Lady Justice” (https://goo.gl/TCrJCK), realizat de Eduard Emanuel Leahu. Inițiativa România a oferit acest premiu din sumele primite ca donație de la susținătorii săi.

Premiul Publicului (cel mai votat film pe site-ul www.onceinromania.ro), oferit de Borsec, în valoare de 1.000 de euro, a fost câștigat de filmul „Tăcerea aprobă, iar corupția ucide” (https://goo.gl/j1jopu), realizat de Marius Papară.

Juriu:

 1. Irina Margareta Nistor - critic de film
 2. Brînduşa Armanca - jurnalist şi profesor universitar
 3. Christopher Duggan - Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova
 4. Alin Dincă - Rock FM
 5. Elena Ghioc - Preşedinte Iniţiativa România
 6. Tedy Necula - regizor
 7. Raimar Wagner - Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe
 8. Stephane Césari - Ambassade de France en Roumanie
 9. Adrian Teslovan - Borsec
 10. Codruţ Baciu - IQads
 11. Gabriej Bejan - VICE România


Gala Once Upon a Time in Romania a fost posibilă grație sprijinului oferit de clubul Quantic și Crama Rotenberg.

s1.jpg s2.jpg s3.jpg s4.jpg s5.jpg s6.jpg s7.jpg s8.jpg s9.jpg s10.jpg s11.jpg s12.jpg s13.jpg s14.jpg s15.jpg s16.jpg

Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.