Inițiativa România susține lupta anti-corupție a cetățenilor moldoveni

Inițiativa România înțelege nemulțumirea oamenilor care sunt în aceste momente în stradă în Chișinău și sprijină dorința lor de a avea un stat reformat și funcțional, politicieni care respectă legile și regulile democratice și lupta reală împotriva corupției. Inițiativa România îndeamnă pe cei din stradă să protesteze pașnic și demn.

Inițiativa România consideră că România trebuie să se poziționeze principial, de partea aspirațiilor cetățenilor moldoveni pentru un stat de drept și o luptă anticorupție reală.

Republica Moldova a ajuns într-un important punct de inflexiune a istoriei sale. Coaliții successive formate de PLDM, PD si PL au guvernat țara începând cu 2009. Toate aceste majorități s-au autointitulat pro-Europene și au declarat obiectivul de integrare europeană ca prioritate 0 a guvernării. România și Uniunea Europeană au sprijinit puternic această orientare pro-Vestică a Chișinăului și Moldova a părut pentru mulți ani o poveste de succes fiind prezentată în cheia asta la București și Bruxelles. Vizele pentru Uniunea Europeană au fost ridicate, Moldova a semnat un Acord de Asociere cu UE și a fost sprijinită să reziste embargoului rusesc prin redirecționarea exporturilor către Uniunea Europeană. Faptul că politicienii moldoveni nu au cedat presiunilor rusești precum Ucraina sau Armenia și au semnat in cele din urma Acordul de Asociere a părut atunci un semn puternic al atașamentului Chisinăului față de drumul european.

Însă București și Bruxelles au închis ochii la realitatea mai puțin plăcută din spatele discursului pro-European: instituțiile moldovenești au rămas complet nereformate și blocate de corupție și control politic. De fapt, guvernarea formată din PLDM, PD și PL au dus controlul politic asupra instituțiilor statului la un nivel fără precedent și rețele bine structurate de corupție au ajuns să controleze țara. Dispariția a aproape un milliard de dolari peste noapte (12% din PIBul țării) din băncile moldovenești a fost pentru moldoveni semnalul de trezire. Corupția și controlul politic au devenit evidente și nu au mai putut fi ascunse în spatele promisiunilor de integrare europeană. Această realitate a corupției și a controlului politic a căpătat și o față: Vlad Plahotniuc, omul care pare să controleze politic, instituțional, economic și mediatic Republica Moldova și punctul de legătură a rețelelor de corupție care au acaparat țara.

Mai mult, de la începutul scandalului devalizării băncilor și până acum, guvernarea de la Chișinău nu a arătat deloc voința de a iniția reformele necesare combaterii corupției și construirii unui stat de drept în Republica Moldova. Din păcate, asocierea Uniunii Europene și a României cu guvernarea coruptă a celor trei partide auto-intitulate pro-europene a avut un efect negativ asupra percepției publice pentru București și Bruxelles.

În ultimele săptămani, partidele care au guvernat Moldova începând cu 2009 încearcă prin orice mijloace, și în ciuda opoziției populare, să se menține la putere și să evite alegerile anticipate care le-ar lasa cel mai probabil în afara parlamentului. Repertoriul care a dus la votarea noului guvern Filip noaptea trecută este unul negru: procedurile constituționale au fost călcate în picioare, președintele a fost supus amenințărilor și șantajului și Curtea Constituțională a fost folosită ca armă politică. In stradă sunt oamenii care vor ca statul lor să nu mai fie unul capturat de rețelele de corupșie.

Inițiativa România consideră că România nu trebuie să își mai asocieze imaginea cu aceea a partidelor și politicienilor corupți care acționează împotriva statului de drept, fie și când aceștia se declară pro-europeniAlegerile anticipate nu sunt un pericol pentru România și direcția europeană a Moldovei. Exista forțe politice pro-europene noi în Moldova care se bucură de suport popular. Agenda pro-europeană a Republicii Moldova nu e legată de soarta PD, PL si PLDM. Insă poziționarea României și a UE de partea unor partide nepopulare și corupte poate îngropa cu adevărat drumul european al Moldovei.

România trebuie să își redirecționeze eforturile dinspre sprijinirea unor politicieni sau partide din Moldova către sprijinirea anumitor principii de bună guvernare, a statului de drept, a independenței justiției și a luptei anti-corupție. Sprijinul economic al României către guvernul Republicii Moldova trebuie să fie condiționat de reforme ale statului și de implementarea Acordului de Asociere. Mai mult, sprijinul economic al României trebuie să meargă cu precădere înspre sprijinirea societății civile din Moldova și a micilor comunități.

Un material redactat de Bogdan Ivănel, membru fondator Inițiativa România, cercetător și doctorand la SciencesPo (IEP) Paris, expert în drept internațional și relații internaționale.


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.