bistritanews.ro: Initiativa Romania, la consultarile de la Cotroceni

Articol publicat aici.

Ce vom spune Presedintelui. Domnule Presedinte Klaus Iohannis, Va multumim pentru invitatie. Venim! Si ceea ce am scris mai jos va vom spune si dumneavoastra. Va sustinem in indeplinirea atributiilor dumneavoastra constitutionale si dorim sa gasiti rapid cea mai buna solutie pentru functia de prim-ministru: un om integru, competent, cu viziune si umilinta in serviciul public.

Dialogul initiat de dumneavoastra, sub presiune si sub forma unui ultimatum cu termen limita, nu aduce, insa, credibilitate suplimentara desemnarii viitorului prim-ministru, dimpotriva. Sigur, invitatia dumneavoastra, adresata societatii civile, pentru consultari in cursul zilei de azi este laudabila, o apreciem si este un semnal ca ati auzit vocea strazii. Este, insa, si un semn ca nu ati auzit foarte bine ce spune: vrea o reforma profunda a clasei politice.

Discutiile publice febrile pentru formarea noului Guvern arata ca liderii partidelor si-au pierdut complet auzul: domnilor, nu v-am cerut ca VOI sa faceti un nou Guvern, v-am cerut sa plecati acasa. Va mai spunem o data: plecati!

Nimeni nu a cerut desfiintarea partidelor, nimeni nu a cerut desfiintarea Parlamentului. Tot ce am cerut este ca voi sa plecati acasa. Dati o sansa tarii sa respire speranta, dati o sansa la reforma partidelor dumneavoastra, si faceti un gest de penitenta pentru propria constiinta.

Initiativa Romania cere romanilor sa nu plece din strada si sa continue exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si intrunire pana cand partidele vor face primi pasi concreti pentru curatarea clasei politice:

  1. Demisii imediate din functiile publice ale politicienilor (consilieri locali, consilieri judeteni, primari, presedinti CJ, parlamentari, ministri) anchetati penal, trimisi in judecata penala sau condamnati penal in prima instanta sau definitiv, indiferent de modalitatea de executare;
  2. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au initiat si sustinut tentativele de modificare a legislatiei penale cu scopul slabirii luptei anticoruptie si ingradirii independentei Justitiei;
  3. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au blocat aplicarea deciziilor definitive ale Justitiei privind incompatibilitati sau conflicte de interese ale parlamentarilor.

Initiativa Romania sprijina fara rezerve propunerile scrisorii deschise initiate de Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.

In plus, Initiativa Romania cere respectarea promisiunii din campanie a Presedintelui Iohannis: vot electronic pentru toate tipurile de alegeri si accesibil tuturor cetatenilor romani, indiferent de domiciliu.

Initiativa Romania
Initiativa Romania este o miscare civica care isi propune coagularea cetatenilor si a societatii civile in Bucuresti. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu si lung, vor reprezenta o alternativa la clasa politica actuala in administratia publica locala si nationala

Share This: