Adevarul – „Iniţiativa România“ îl critică pe Iohannis pentru poziţia pro-Antena 3: „Preşedintele a pus sub semnul întrebării noţiunea de justiţie“

Articol aparut aici

Mişcarea civică „Iniţiativa România“, care a organizat ieri dezbaterea “Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile”, unde a vorbit şi preşedintele Klaus Iohannis, l-a criticat pe şeful statului pentru că, exact înainte de a participa la dezbatere, a luat partea Antenei 3 în conflictul cu ANAF. În acest context, „Iniţiativa România“ consideră că „înnoirea clasei politice devine o urgenţă naţională“.

„Îi mulţumim pentru prezenţă Preşedintelui României, dar am aflat cu uimire, la finalul dezbaterii, că, la intrarea în sală, în câteva cuvinte şi sub pretextul «libertăţii de exprimare», Preşedintele a pus sub semnul întrebării noţiunea de justiţie şi de aplicare necondiţionată a hotărârilor Justiţiei. În aceeaşi zi, Parlamentul a devenit tribuna apărării intereselor financiare şi politice ale unui fost senator şi preşedinte de partid parlamentar, condamnat pentru spălare de bani şi trafic de influenţă“, arată Iniţiativa România.

Ieri, înainte de a intra la Biblioteca Universitată, unde a avut loc dezbaterea „Primăvara politică a societăţii româneşti“, preşedintele Klaus Iohannis a criticat abordarea „heirupistă“ a inspectorilor ANAF la evacuarea trustului Intact, spunând că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru „banale motive administrative“. Apoi, într-un puternic contrast, Iohannis a vorbit la conferinţă despre reformarea clasei politice.

„Este evidentă prăpastia care se lăţeşte între clasa politică şi societate. În aceste condiţii, înnoirea clasei politice devine o urgenţă naţională“, arată Iniţiativa România.

Drept urmare, mişcarea civică născută pe fondul revoltei tragediei de la Colectiv, „cheamă noile partide deja înregistrate şi candidaţilor, care şi-au anunţat candidatura în Bucureşti – USB, M10, 200 pentru Bucureşti, UCDR şi Mişcarea Liberală -, respectiv Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu, să-şi asume responsabilitatea faţă de oamenii pe care vor să-i reprezinte, să ne aşezăm la masă şi să decidem o alianţă electorală pentru alegerile locale“.

„Iniţiativa România este un mediator imparţial, fără interese, pentru armonizarea platformelor politice pentru realizarea unei alianţe pentru Bucureşti care să deschidă drumul schimbării clasei politice, aşa cum participanţii la dezbatere au cerut. Întreaga ţară priveşte cu speranţă la Bucureşti, după protestele de anul trecut, pentru un semnal al schimbării în bine“, arată liderii mişcării.

Iniţiativa România a organizat miercuri dezbaterea “Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile”, la care au participat peste 150 de reprezentanţi ai grupurilor formale şi informale ale societăţii civile, Preşedintele României, doi miniştri ai Guvernului României şi peste 20 de ambasadori sau reprezentanţi ai ambasadelor la Bucureşti.

Iniţiativa România a cerut ieri Preşedintelui următoarele:

1.      Să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie privind revenirea la alegerile în două tururi de scrutin. Clarificarea acestei probleme este esenţială pentru o decizie privind aplicarea a două tururi de scrutin la alegerile locale din 2016;

2.     Să asume, ca mediator între stat şi societate, un calendar, care să înceapă şi să se finalizeze în 2016, de dezbatere şi adoptare a unui nou pachet legislativ electoral care să prevadă:

  • Alegerea în două tururi de scrutin nu doar a primarilor, ci şi a preşedinţilor de consilii judeţene;
  • Scăderea sau chiar eliminarea pragurilor electorale în alegerile locale şi naţionale ;
  • Stabilirea unui sistem de vot – majoritar, proporţional sau mixt – doar după o dezbatere publică reală;
  • Schimbarea modalităţilor de finanţare a partidelor şi campaniilor electorale folosind noile tehnologii: transferuri şi donaţii online, nu cu chitanţa de mână şi sacoşa de bani;
  • Adoptarea votului electronic la distanţă pentru toţi românii şi în toate tipurile de alegeri sau referendumuri.

În urma dezbaterii de ieri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a promis sesizarea CSM privind întârzierea deciziilor Tribunalului Bucureşti cu privire la înfiinţarea noilor partide.

Share This: