Inițiativa România a participat la consultări cu Ministrul Justiției

Initiativa Romania, reprezentată de Mihai Polițeanu a paticipat la consultările privind Ordonanța de urgență pentru grațierea unor persoane și Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și Codurilor de Procedură Penală.

Intervenția lui Mihai, la dezbaterea cu ministrul Justiției, Florin Iordache:

“Domnule ministru, aș vrea să vorbim direct, să nu ne mai ascundem după degete. Scopul acestor ordonanțe este să scăpați de la tragerea la răspundere penală și de la executarea unor pedepse în cazul unor zeci sau sute de prieteni sau sponsori politici. Acesta este scopul acestor ordonanțe. Este un fapt recunoscut direct sau tacit de ambasadele principalilor parteneri ai României, de zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă, de ONG-uri și de sistemul judiciar în integralitatea lui.

Orice dezbatere tehnică a fost subminată de dumneavoastră încă din 4 ianuarie, apoi în 6 ianuarie și 17 ianuarie, când ați declarat atât public, cât și în fața Parlamentului, că orice act normativ de grațiere sau amnistie va trece prin Parlament. Pe data de 18, la o zi după declarația dumneavoastră de la ieșirea de la CSM, ne-am trezit cu proiecte de ordonanță de urgență. Deci nu mai sunteți un partener credibil de dialog, din punctul nostru de vedere sunteți compromis ca ministru al Justiției.

Textele ordonanțelor și notelor de fundamentare au fost scrise în mod conspirativ, iar cel puțin textul notei de fundamentare privind grațierea este plin de falsuri. Și am să dau doar două exemple: (n.n. conform notei de fundamentare) că în deciziile pilot ale CEDO contra Rusiei, contra Ungariei, contra Bulgariei, contra Italiei, CEDO ar fi decis plata de despăgubiri financiare către toți deținuții. FALS! Nu este adevărat. Nici măcar în cazul Italiei. Și, pe cale de consecință, cele 80 de milioane de euro de care vorbiți sunt pur și simplu o aiureală, o invenție.

(Intervenție membră FACIAS (fundația lui Dan Voiculescu): “Doamna Prună a spus.”)

Da, și doamna Prună a spus o aiureală.

Ați extins grațierea la condamnările cu suspendare. Cum rezolvă asta suprapopularea din închisori?!? Întreb și eu.

Ați extins, cel puțin în faza inițială a ordonanțelor, grațierea la toate tipurile de infracțiuni pentru cei peste 60 de ani. Vorbim aici și de pedofilie, viol ș.a.m.d.

Ați încercat, nu în ultimul rând, să adoptați peste noapte aceste ordonanțe.

Din aceste motive, din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al Inițiativa România, această întâlnire este o farsă și există două soluții decente pe care noi le recomandăm: (1) să retrageți imediat aceste ordonanțe de urgență și, (2) să vă dați demisia. Mulțumesc.

(Intervenție domn din sală, fan Iordache și grațiere: “Poți să te duci să-ți iei leafa de la SRI”)

Greșiți, de la Soros!”

Sursă video: VICE România

Share This: