Inițiativa România – Comunicat de presă, 05.11.2015

Consiliul local al sectorului 4 (CLS4) poartă și el o responsabilitate pentru tragedia din Colectiv. Cerem demisia reprezentanților partidelor din CLS4.

Consiliul Local al Sectorului 4 poartă și el o responsabilitate pentru moartea a 32 de oameni și rănirea gravă a aproape altor 150 în incendiul de la clubul Colectiv. Reprezentanții partidelor politice reprezentate în Consiliul local au contribuit, prin neglijență și hotărâri, la tragicul deznodământ.

Acordul de funcționare a clubului Colectiv (nr. 3909/14.01.2015) a fost semnat de primarul Cristian Popescu Piedone în baza Legii administrației publice locale 215/2001 și Hotărârii Consiliului local Sector 4 nr. 22/2012.

Apărarea primarului demisionar Piedone privind responsabilitatea sa a fost că localul îndeplinea toate prevederile legale. Prevederile legale la care dl Piedone făcea referire sunt prevăzute în Hotărârea 22/2012 a Consiliului Local Sector 4 și anexe (h020-anexa-1). Conform acesteia, autorizația de funcționare pentru local se dă în baza unui maldăr de hârtii inutile (cerere tip, copii după cărțile de identitate, copii după certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului etc), niciuna, însă, care să ateste îndeplinirea unor condiții de securitate pentru clienți, ca precondiție obligatorie pentru obținerea avizului de funcționare.

Consiliul local sector 4 a eliminat, deci, autorizația ISU de prevenire și stingere a incendiilor din lista documentelor pentru acordarea avizului de funcționare dat de Primărie. Cu alte cuvinte, reprezentanții partidelor politice au lăsat la cheremul patronilor dacă și când se duc la ISU pentru autorizația PSI. Evident, patronii nu s-au mai dus câtă vreme Consiliul local a considerat autorizația ISU opțională, deși legea spune altceva.

Mai mult, conform Legii 2015/2001, a Regulamentului de funcționare a Consiliului local și Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor (art. 14) în sarcina Consiliului local există și o obligație generală de a verifica și controla, inclusiv după ce s-a dat avizul de funcționare. Or această obligație nu a fost respectată.

Hotărârea 22 a fost adoptată în 2012 în mandatul Consiliului local precedent. Actualul Consiliu local a avut mai mult de 3 ani la dispoziție să îndrepte lucrurile. Nu a făcut-o. Este vorba fie de neglijență, fie de corupție.

Inițiativa România cere:

  1. Partidelor politice (PSD, UNPR, PNL/PDL, PC/ALDE) să publice lista consilierilor locali din mandatul 2008-2012 (de pe site-ul Primăriei au dispărut numele consilierilor care și-au terminat mandatul în 2012);
  2. Partidelor politice (PSD, UNPR, PNL/PDL, PC/ALDE) să asume partea de responsabilitate a reprezentanților lor în Consiliu local pentru punerea în pericol a siguranței cetățenilor;
  3. Demisia întregului Consiliu local al sectorului 4.

Lista consilierilor locali actuali poate fi găsită aici: http://www.ps4.ro/consiliul-local/consilieri-in-functie.html

Inițiativa România

Inițiativa România este o mișcare civică care își propune coagularea cetățenilor și a societății civile în București. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu și lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actuală în administrația publică locală și națională. –https://initiativaromania.wordpress.com/


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.