Încă o dezbatere ratată

(București, 30.11.2016) Comunicat de presă – Fundația Friedrich Ebert, Fundația Friedrich Naumann, România Publică, Inițiativa România

Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea nu participă la dezbaterea publică propusă la începutul lunii noiembrie de Fundația Friedrich Ebert (fundația social-democraților germani), Friedrich Naumann (fundația liberalilor germani), platforma de dezbateri România Publică și mișcarea civică Inițiativa România. Dezbaterea era programată în ultima săptămână de campanie.

Au fost invitați la dezbatere președinții partidelor care depășesc pragul electoral în intenția de vot, conform sondajelor disponibile în acel moment (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP și UDMR). Dintre aceștia, au confirmat participarea doar Kelemen Hunor, Nicușor Dan și Traian Băsescu.

În aceste condiții, organizatorii anunță anularea dezbaterii și își exprimă regretul că partidele sunt atât de puțin interesate să dialogheze cu cetățenii în alte formate decât cele din studiourile televiziunilor. O condiție preliminară agreată între organizatori a fost confirmarea participării unei majorități a celor invitați, care să acopere cât mai mult din spectrul politic.

Este încă un examen al dezbaterii democratice pe care partide importante din România nu îl trec. Inițiatorii își păstrează convingerea că dezbaterile publice permanente, atât în campanii electorale, cât și în afara acestora, sunt singurele instrumente pe care societatea le are la îndemână pentru a deveni mai coezivă și mai participativă.


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.