Guvernul refuză să sesizeze Comisia de la Veneția

Domnului Cioloș, Prim-ministru al Guvernului României

Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, a răspuns solicitării Inițiativei România de sesizarea a Comisiei de la Veneția (vezi aici) în vederea unei opinii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În răspuns, Guvernul precizează că soluția aparține Parlamentului, refuzând deci să sesizeze Comisia.

Sesizarea Comisiei nu angajează vreo poziție partizană a Guvernului referitoare la soluționarea acestei probleme. Neutralitatea politică asumată de Guvern în această problemă, pe care o putem înțelege, nu înseamnă că Guvernul trebuie să se spele pe mâini de responsabilitățile pe care le are față de societate în ansamblu și solicitările ei.

 

Nu este prima oară când Guvernul adoptă politica struțului în probleme grave, refuzând să se angajeze, în comun cu societatea, în identificarea unor soluții: revenirea la două tururi de scrutin, eliminarea fenomenului furtului intelectual în învățământul românesc, clarificarea instituțională a prezenței în Guvern a unui ministru suspectat de plagiat grosolan.

Inițiativa România cere din nou Guvernului să sesizeze Comisia de la Veneția. O opinie a Comisiei privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu înseamnă politică partizană, ci un ajutor dat decidenților politici și instituționali pentru a lua cea mai bună și legitimă decizie în această problemă.

Săptămâna trecută, Inițiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneția (aici) și a solicitat Guvernului, Parlamentului și Administrației Prezidențiale să o trimită către Comisie în cel mai scurt timp.

Inițiativa România

Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor. Inițiativa România are ca primă țintă alegerile locale din București: crearea unei platforme care să prezinte și să promoveze un proiect pentru București și o listă de candidați, alternativă la partidele mari, susținută de o coaliție cât mai largă a societății civile, pentru primăriile și consiliile locale din București. www.initiativaromania.ro


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.