17.02.2016: Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile – Discurs Mircea Serdin – Guvernarea inchisa naste monstri

card-mircea-serdin

Initiativa Romania a demarat un efort urias pe doua directii: sa aducem cetatenii mai aproape de institutiile lor, nu ca un exercitiu de imagine publica ci pentru a porni un dialog real menit sa responsabilizeze toti participantii, si sa stimulam implicarea activa a oamenilor de buna credinta atat in mediul civic, cat si politic.

Dar o noua clasa politica nu trebuie doar sa schimbe numele atasate unor pozitii de responsabilitate, ci trebuie sa aduca un nou mod de a privi administratia unui consiliu local, a unei primarii, a unui parlament sau a unui guvern.

Guvernarea inchisa naste monstri.

Monstrul coruptiei ce apare inevitabil atunci cand achizitiile publice se fac in spatele unor usi inchise…sau in cimitire la miez de noapte.

Monstrul incompetentei si al imposturii, ce ascunde datele legate de infectii si patogeni in spitale, cu consecinte fatale pentru cei expusi.

Monstrul indiferentei, manifestat prin aversiunea oamenilor obisnuiti fata de cuvantul “Politica”, creat de barierele puse in fata cetatenilor si de monopolul detinut de structurile politice actuale.

Si multi, multi alti monstri…

Initiativa Romania, impreuna cu o echipa de experti din medii academice internationale, a demarat un amplu proiect sub numele de Guvernare Deschisa.

O guvernare deschisă reprezinta o revolutie a interacţiunii dintre cetăţeni şi instituţiile statului prin deblocarea unei forte uriase, cea a inteligentei colective.

Iata un exemplu ce ar putea fi o tema electorala in alegerile locale din iunie 2016. Guvernarea deschisa ar putea permite primariilor sa implementeze un Buget Participativ, unde pentru 5-10-15% din bugetul total, cetatenii sa stabileasca prioritatea proiectelor. Daca pe lista s-ar afla schimbarea bordurilor, renovarea unei scoli sau a unui spital, dezvoltarea unui program de finantare pentru proiecte culturale independente sau extinderea programelor de burse scolare, cetatenii ar alege conform cu prioritatile lor.

Proiectul nostru de Guvernare Deschisa urmareste patru principii: Transparenta, Informare, Responsabilizare si Participare.

Pasul 1 – Transparenta.

Domnule Presedinte, doamna ministru si domnule ministru, doamnelor si domnilor participanti din partea statului:

Datele pe care le detineti sunt finantate de cetateni si apartin cetatenilor, in slujba carora va aflati. Activitatea voastra trebuie să se desfăşoare la lumina zilei, complet transparent. Cerem institutiilor sa ofere acces la seturi cat mai mari de date, la nivel granular, intr-un format ce permite prelucrarea lor digitala, actualizate in timp real sau la intervale cat mai scurte si respectand un format standardizat.

In cadrul proiectului de Guvernare Deschisa Initiativa Romania a demarat “Radiografia datelor deschise”, in cadrul caruia analizam datele furnizate de institutii si propunem recomandari pentru imbunatatirea acestora. In mapele pe care le-ati primit veți gasi un prim raport generat, dedicat achizitiilor publice prin intermediul site-ului e-licitatie.ro

Pasul 2 – Informare

Funcția principală a datelor deschise este de a permite publicului sa realizeze propria analiză independentă. Societatea civila poate analiza, interpreta si disemina aceste informatii catre toti cetatenii interesati, dupa cum a dovedit-o in trecut si o va demonstra in continuare.

Initiativa Romania contribuie prin crearea platformei Code4Romania, construită pe modelul Code for America ce aduce oamenii talentați din IT în serviciul public. Aceștia vor utiliza tehnologiile digitale pentru a dezvolta aplicații și servicii dedicate soluționării problemelor comunității.

Pasul 3 – Participare

Odată echipaţi cu informaţia necesară, noi, cetăţenii, putem participa ​activ la dezvoltarea politicilor publice şi la luarea deciziilor prin utilizarea unor canale prin care ne putem spune cuvântul.

Initiativa Romania este  în proces de implementare a aplicației DemocracyOS folosită cu succes pentru input și vot direct în mai multe țări. Aplicația va oferi atat cetățenilor cat si actorilor institutionali posibilitatea de a aduce în discuția publică propuneri dezvoltate de comunitate sau propuneri legislative.

Pasul 4 – Responsabilizare

Odată ce ne­-am spus cuvântul, trebuie să urmărim implementarea ​deciziilor în conformitate cu obiectivul final aşteptat.

Pentru acest pas, Initiativa Romania doreste sa implice cetatenii in programul sau de monitorizare intitulat “Indicatorii unei guvernări deschise“. Fiecare dintre aceste proiecte merita mult mai mult timp de discutie decat cel alocat aici. Sper insa ca v-am trezit interesul de a le urmari si de a va implica in dezvoltarea lor cu succes, indiferent de tabara in care va aflati.

Totusi, Guvernarea deschisa nu este un panaceu pentru participare si reprezentativitate.

In Romania rata de analfabetism functional este intre 40 si 50%.

In Romania, din cauza saraciei, milioane de oameni pot fi exclusi dintr-un model de implicare ce se bazeaza pe folosirea tehnologiei.

Exista o discriminare profunda a unor categorii sociale pe care nu le vedem si nu le auzim. Pentru aceste comunitati, societatea civila trebuie sa creeze retele si grupuri comunitare si sa ii ajute sa fie reprezentati. Si aici exista modele de succes!

Guvernarea inchisa naste monstri. Dar, ca orice cosmar, acestia dispar atunci cand aprindem lumina. Intrebarea este, avem curajul sa o aprindem?

Share This: