gândul.info: Iniţiativa România îi cere lui Arafat formarea unei celule de criză şi acuză haosul din instituţii

Articol publicat aici.

 

Iniţiativa România îi cere lui Raed Arafat formarea unei celule de criză care să gestioneze toate eforturile de ajutor naţionale şi internaţionale în tratarea răniţilor, să comunice necesarul de echipamente şi medicamente şi să elaboreze urgent normele privind transferul pacienţilor în străinătate.

 

Iniţiativa România i-a transmis duminică secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, o scrisoare deschisă prin care îi solicită formarea de urgenţă a unei celule de criză, acuzând haosul din instituţiile statului în administratea situaţiei răniţilor din incendiul de la clubul Colectiv.

Celula de criză ar urma să centralizeze şi să administreze toate eforturile de ajutor, naţionale sau internaţionale, în tratarea răniţilor, să comunice necesarul de echipamente şi medicamente pe termen mediu şi lung şi să asigure o comunicare profesionistă şi transparentă cu familiile victimelor, pentru a evita situaţiile inacceptabile ca cea a familiei trimise în altă ţară decât ce în care a fost trimis copilul pentru tratament.

În acelaşi timp, celula de criză ar trebui să elaboreze şi să adopte de urgenţă normele derogatorii privind transferul în străinătate şi a victimelor fără asigurare medicală, şi să dispună simplificarea procedurilor de donaţie de la voluntari.

Demersul Iniţiativei România vine în contectul în care organizaţia acuză lipsa de transparenţă decizională şi haosul instituţiilor statului în elaborarea şi gestionarea unui plan coerent pentru salvarea răniţilor din Colectiv, inclusiv indeciziile în a apela la ajutor extern.

De asemnea, organizaţia maai acuză lipsa evidentă de coordonare a eforturilor medicilor şi ofertelor non-guvernamentale de ajutor din ţară şi din străinătate, în pofida mobilizării societăţii civile prin donaţii de resurse medicale, financiare şi de personal voluntar.

“Înţelegem gravitatea situaţiei existente şi responsabilitatea care se află pe umerii dumneavoastră, însă oamenii, organizaţiile şi partenerii externi nu pot ajuta decât în condiţii de transparenţă şi coordonare.
V-am trimis aceste solicitări ieri (sâmbătă-n.r), pe mail. Nu aţi răspuns. Le retrimitem public. Scopul nostru este să vă ajutăm şi să ne implicăm în deschiderea unei linii de comunicare între autorităţi şi societatea civilă”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Iniţiativa România este o mişcare civică care îşi propune coagularea cetăţenilor şi a societăţii civile în Bucureşti, scopul acesteia fiind identificarea resurselor care, pe termen mediu şi lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actuală în administraţia publică locală şi naţională, se mai arată în comunicat.

Claudia Postelnicescu, reprezentantă a organizaţiei, a participat vineri la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă.

 

Share This: