17.02.2016: Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile – Discurs Mihai Polițeanu

C3

Domnule Președinte,

Doamnă ministru și domnule ministru,

Excelențele Voastre, Doamnelor și domnilor ambasadori,

Distinși vorbitori,

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

Mișcarea civică Inițiativa România s-a născut în noiembrie anul trecut și suntem doar o mică parte a vocilor din stradă. De altfel, nu avem pretenția că îi reprezentăm pe toți.

Agenda oamenilor care au ieși în stradă în noiembrie a fost, însă, clară:

  1. buna guvernare, transparența, integritatea, implicarea cetățenilor în deciziile publice, responsabilitatea și reprezentativitatea politică să nu mai fie vorbe în vânt;
  2. legislația prohibitivă pentru competiția politică și primenirea clasei politice să dispară.

Primăvara politică a acestei națiuni înseamnă îndeplinirea acestor cerințe minimale ale cetățenilor. Și am să vă spun cum credem noi, Inițiativa România, că le putem îndeplini.

Domnule Președinte,

Inițiativa România a readus în decembrie în dezbatere publică necesitatea democratică de a schimba legislația electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin încă din vara acestui an. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens și am prezentat aceste argumente atât în fața Președinției, cât și a Guvernului României, și le-am trimis și partidelor parlamentare.

Deși există o largă majoritate a societății care susține revenirea la două tururi de scrutin, nu a fost făcut nici un pas concret în acest sens.

Suntem conștienți: cheia acestei probleme stă pe masa partidelor parlamentare și a Guvernului. Și ele, din păcate, s-au sustras rezolvării problemei. În aceste condiții, pentru a debloca și clarifica termenii dezbaterii, Inițiativa România a solicitat Președinției, Guvernului și Parlamentului să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie privind revenirea la alegerile în două tururi de scrutin.

Domnule Președinte,

Nu vă ascund dezamăgirea noastră că Președinția și Guvernul au refuzat să sesizeze Comisia.

Sesizarea Comisiei nu angajează vreo poziție partizană a Guvernului sau Președinției referitoare la soluționarea acestei probleme. Neutralitatea politică asumată de Guvern în această problemă, pe care o putem înțelege, nu înseamnă că Guvernul trebuie să se spele pe mâini de responsabilitățile pe care le are față de societate în ansamblu și solicitările ei.

Vă solicităm din nou, acum și aici, și dumneavoastră și Guvernului, să faceți acest pas. Repet, sesizarea Comisiei de la Veneția nu angajează instituțiile statului de o parte sau alta a baricadei politice, ci răspunde unei nevoi de clarificare.

Și, cu această solicitare fac trecerea la al doilea punct al discursului: Inițiativa România propune o agendă clară și fermă de modificare și îmbunătățire a legislației electorale și a legislației conexe.
Domnule Președinte,

Aveți un rol constituțional de mediere între stat și societate. Inițiativa România vă solicită să asumați un calendar, care să înceapă și să se finalizeze în 2016, de dezbatere și adoptare a unui pachet legislativ electoral. Dorim, printre altele:

  1. Revenirea la alegerea primarilor, dar și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin;
  2. Scăderea sau chiar eliminarea pragurilor electorale în alegerile locale și naționale;
  3. Stabilirea unui sistem de vot – majoritar, proporțional sau mixt – doar după o dezbatere publică reală;
  4. Schimbarea modalităților de finanțare a partidelor și campaniilor electorale folosind noile tehnologii: transferuri și donații online, nu cu chitanța de mână și sacoșa de bani. Finanțarea online asigură transparență totală a sumelor și donatorilor și control civic și instituțional în timp real;
  5. Și, extrem de important, adoptarea votului electronic la distanță pentru toți românii și în toate tipurile de alegeri sau referendumuri. Domnule Președinte, vă aduc aminte că votul electronic este promisiunea dumneavoastră de campanie.

Acestea nu sunt singurele propuneri posibile. Haideți să schițăm și să asumăm public o agendă de propuneri, dezbatere și adoptare a acestor modificări. Constituțional, Președintele României este chemat să facă acest lucru și el poate fi depozitarul concluziilor acestei dezbateri, indiferent de schimbări de Guvern sau majorități parlamentare.

Doamnelor și domnilor,

Ultimul punct vă este adresat dumneavoastră, oamenilor buni implicați civic, cărora le pasă și care au schimbat în bine, după puterile lor, strada, cartierul, orașul sau țara.

Este o pledoarie și o chemare: aveți energia și curajul să faceți pasul de la implicare civică la implicare politică.

Iar celor care au făcut deja acest pas, din București sau din țară, le spunem: lăsați deoparte orgoliile, lăsați deoparte mizele mici și meschine, subiectele care dezbină, lăsați deoparte vechile certuri. Odată cu implicarea în politică vine și responsabilitatea față de oamenii pe care vreți să-i reprezentați, aceea de a le da o speranță de schimbare, de a fi altfel, de a fi cinstiți, altruiști și competenți.

Avem în față alegerile locale. Și mă gândesc la partidele noi cu oameni buni. Candidând singuri sunteți slabi și noi toți pierdem. Împreună puteți arăta că schimbarea este posibilă, reală, nu doar o utopie. Dacă pierdem acest tren, ne vom mai putea sui în el abia peste 4 ani. Adunați-vă, coalizați-vă, faceți alianțe electorale la nivel local, la București sau în țară. Repet: Adunați-vă, coalizați-vă, faceți alianțe electorale la nivel local, la București sau în țară. Nu risipiți energie și voturi sub pragul electoral! Sunteți oameni buni, iar ceea ce vă unește este mai mult și mai important decât ceea ce vă dezbină.

Împreună putem reuși.

Vă mulțumesc.

 

Share This: