24 de organizații civice și 3 partide politice anunță lansarea împreună a unei initiative cetățenești de reformă a legislației electorale

24 de organizații civice și 3 partide politice anunță lansarea împreună a unei initiative cetățenești de reformă a legislației electorale.

Proiectul urmează să fie depus mâine, 27 iunie, la Consiliul Legislativ, urmând ca în aproximativ 1 lună să debuteze strângerea de semnături.

Citește mai mult
7 reactions Share

Inițiativa România has asked the US Department of State to suspend the entry to the US of the Speaker of the Romanian Chamber of Deputies, Mr. Liviu Dragnea

(Bucharest, 24.04.2018) Inițiativa România – Press Release

The civic movement Inițiativa România (En: Initiative Romania) has asked the US Department of State to suspend the visa and to deny the entry to the territory of the United States of Mr. Liviu Dragnea, President of the Social Democratic Party and Speaker of the Chamber of Deputies – the lower chamber of the Parliament of Romania, in consideration of the Proclamation 7750 of January 12, 2004 issued by the President of the United States, section 1 – letter (c), section 3, section 4 and section 6 and the Regulation 22 CFR 41.122 – Revocation of visas.

Citește mai mult
1 reaction Share

Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Mișcarea civică Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al Statelor Unite suspendarea vizei și aplicarea interdicției de a intra pe teritoriul SUA pentru domnul Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2004, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 și par. 6, emis de Președintele SUA, și a Regulamentului 22 CFR 41.122 (vezi solicitarea mai jos).

Conform Decretului 7750, având în vedere “efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere”, precum și “importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de “delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite”.

Citește mai mult
Părerea ta Share

Raport de avertizare. Un an de subminare a statului de drept în România.

(București, 05.02.2018) Inițiativa România – Comunicat de presă

 

Raport de avertizare. Un an de subminare a statului de drept în România.

Ca urmare a anunțului că Parlamentul European va discuta în ședința plenară din 7 februarie 2018 amenințările la adresa statului de drept din România (https://goo.gl/Zo3PhQ), mișcarea civică Inițiativa România a trimis tuturor europarlamentarilor, dar și Comisiei Europene un raport cuprinzător privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an: cronologia evenimentelor, fapte și acțiuni ale Guvernului și majorității parlamentare, principalele modificări la legile justiției și codurile penale și consecințele negative ale acestora asupra statului de drept, luptei împotriva corupției și independenței justiției (vedeți documentul la sfarsit).

Citește mai mult
Părerea ta Share

Adam Michnik, solidar cu protestele anticorupție din România

(București, 28.01.2018) Inițiativa România – Comunicat de presă

Istoricul polonez și disidentul anticomunist Adam Michnik a trimis o scurtă scrisoare către mișcarea civică Inițiativa România prin care își exprimă solidaritatea cu mișcările civice anticorupție din România.

Conform lui Adam Michnik, protestele anticorupție din România trebuie să fie un motiv de mândrie pentru democrația românească.

Citește mai mult
Părerea ta Share

Chemare la proteste de amploare. Ei cu hoții, noi cu toții.

(București, 07.12.2017) Comunicat de presă – Organizații civice

Chemare la proteste de amploare. Ei cu hoții, noi cu toții.

Întreaga națiune a fost ieri martora uneia dintre cele mai dezgustătoare acțiuni politice din ultimii ani. Într-o zi care ar fi trebuit să fie un moment de reflecție istorică și de unitate, dar și de aducere aminte a ororilor, lipsei de libertate și sărăciei care au urmat dictaturii, corupției și domniei bunului plac, Parlamentul, prin PSD, ALDE și UDMR, a început readucerea justiției sub control politic prin adoptarea modificărilor la legea 303 și legea ANI.

 

Citește mai mult
Părerea ta Share

Blocul Național Sindical, Cartel Alfa și organizațiile civice își unesc eforturile. Chemare la proteste de stradă.

(București, 22.11.2017) Comunicat de presă – Sindicate și organizații civice

Blocul Național Sindical, Cartel Alfa și organizațiile civice își unesc eforturile. Chemare la proteste de stradă.

39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (alcătuit din 34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federații profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18.00, retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Citește mai mult
Părerea ta Share

Procurorul șef DNA Laura Codruța Kovesi, prima invitată a interviurilor Once Upon a Time in Romania

(București, 26.10.2017) Inițiativa România – Comunicat de presă

Procurorul șef DNA Laura Codruța Kovesi,
prima invitată a interviurilor Once Upon a Time in Romania

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a acordat astăzi un interviu (web-talk) în cadrul proiectului anticorupție Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista VICE România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Citește mai mult
Părerea ta Share

Inițiativa România lansează concursul de scurtmetraje anticorupție și site-ul Once Upon a Time in Romania

(București, 19.10.2017) Inițiativa România – Comunicat de presă

Inițiativa România lansează concursul de scurtmetraje anticorupție
și site-ul Once Upon a Time in Romania

Mișcarea civică Inițiativa România lansează proiectul Once Upon a Time in Romania, care include un concurs de scurtmetraje anticorupție, un website interactiv anticorupție și o serie de interviuri cu oameni cu merite în combaterea corupției, care vor fi transmise pe internet în perioada octombrie-decembrie 2017. Proiectul se va finaliza cu o gală în care vor fi premiate cele mai bune scurtmetraje înscrise în concurs și se va sărbători implicarea civică a fiecăruia dintre noi.

Citește mai mult
Părerea ta Share

66 de organizații cer Guvernului să renunțe la proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției privind modificarea legilor justiției

Azi, 17 octombrie 2017, 66 de organizații cer Guvernului să renunțe la proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției privind modificarea legilor justiției.
Acestea au trimis o scrisoare premierului și ministrului justiției prin care cer renunțarea la actualul proiect și reluarea dezbaterilor privind modificarea legilor justiției. Ele au arătat că justiția română a fost reformată în anii 2004-2005, iar acum este nevoie doar de o ajustare în vederea eficientizării, nicidecum de o intoarcere în timp.
Semnatarii sunt organizații non-guvernamentale, grupuri civice, asociații studențești din România și din afara țării.

Citește mai mult
Părerea ta Share