Adevarul: Iniţiativa România le cere liderilor politici să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru revenirea la alegeri în două tururi

Articol publicat aici.

Iniţiativa România solicită preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi preşedinţilor celor două Camere să sesizeze Comisiei de la Veneţia pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Redăm integral solicitarea semnată de Iniţiativa România:

“Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis
Domnule Prim-ministru al Guvernului României, Dacian Cioloș
Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului
Domnule Valeriu Zgonea, Președinte al Camerei Deputaților

 

Inițiativa România vă solicită sesizarea Comisiei de la Veneția pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Pentru că:

  1. O decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid și o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat;
  2. Formal, Comisia de la Veneția poate fi sesizată pentru o opinie doar de către parlament, guvern sau șeful statului;
  3. Dorim ca o astfel de sesizare să reprezinte vocea noastră și să nu fie întârziată de interesele, din păcate uneori nedemocratice, ale unor partide parlamentare,

Inițiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneția (aici: https://goo.gl/XFQqaF) și vă solicită să o trimiteți către Comisie în cel mai scurt timp. Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în buna guvernare a țării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veți dovedi că știți să ascultați ce au de spus românii și că îi veți ajuta să obțină un răspuns.

Vom trimite și noi această scrisoare către Comisia de la Veneția, dar, formal, dumneavoastră aveți calitatea instituțională pentru a o sesiza în vederea unei opinii.

Amintim că Inițiativa România a readus pe 2 decembrie în dezbatere publică necesitatea și obligația democratică și constituțională de a schimba legislația electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens (vedeți aici: https://goo.gl/CFSfyH) și am prezentat aceste argumente atât în fața Președinției, cât și a Guvernului României. Discuțiile au fost oneste.

Prin aceste demersuri publice, Inițiativa România a determinat actorii instituționali și politici să își clarifice poziția privind acest subiect. Cu toate acestea, deși există o largă majoritate în societatea românească care susține modificarea legislației electorale, nu a fost făcut nici un pas concret pentru modernizarea legislației electorale în acord cu principiul reprezentativității. Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneția privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menține anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur și a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

Pentru a clarifica termenii dezbaterii și a lua o decizie, Inițiativa România vă propune și această soluție și scrisoarea atașată în vederea obținerii unui punct de vedere de la Comisia de la Veneția.”

Ce e Iniţiativa România

Iniţiativa România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor. Iniţiativa România are ca primă ţintă alegerile locale din Bucureşti: crearea unei platforme care să prezinte şi să promoveze un proiect pentru Bucureşti şi o listă de candidaţi, alternativă la partidele mari, susţinută de o coaliţie cât mai largă a societăţii civile, pentru primăriile şi consiliile locale din Bucureşti.

Share This: