5 feluri în care ne-au furat, 5 feluri în care le putem răspunde pe 5 iunie

Inițiativa România, mișcare civică deschisă tuturor cetățenilor români care cred în respectarea legii, integritate, competență, solidaritate, responsabilitate și transparență, face un apel către toți cetățenii cu drept de vot la alegerile locale din România să iasă în stradă în ziua de duminică. Nu pentru a protesta, ci pentru a-și construi un viitor mai bun prin exercitarea dreptului constituțional de vot.

Alegerile locale din 5 iunie au fost organizate în paradigma corupției politice a ultimilor 26 de ani:

  1.   Ne-au furat posibilitatea de a vota în două tururi de scrutin și de a fi conduși de primari legitimi și reprezentativi, printr-o lege votată de PSD și PNL.
  2. Au limitat accesul la alegeri al actorilor politici noi și ne-au îngrădit posibilitatea de a evalua și alege între mai multe oferte politice prin impunerea unui prag maximal de semnături de susținere (conform Comisiei de la Veneția) și, în special, printr-o înșelăciune care a ridicat acest prag: în o treime dintre circumscripții numărul de semnături cerut este de peste 5% din numărul total de alegători (ajungând chiar și la aproape 100%), o încălcare flagrantă a dreptului de a fi ales (trebuie să strângi mai multe semnături de susținere decât numărul de voturi necesar pentru a atinge pragul electoral).
  3.  Campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie a debutat cu suspiciuni întemeiate de furt de identitate pe scară largă, pe care Inițiativa România le-a semnalat organelor de anchetă: mari partide naționale, dar nu numai, și-au folosit resursele pentru a falsifica semnături de susținere a candidaților la primării și consilii locale.
  4.  Ne-au furat dreptul de a fi informați, în mod transparent și în timp real, cu privire la sumele și sursele de finanțare ale campaniei electorale. Vechile partide au continuat să ascundă acești bani care, conform tradiției, vor fi recuperați din bani publici prin corupție. Au exista, însă, insule de normalitate în București, Iași sau Târgu Mureș, unde partide noi și-au publicat integral bugetele de campanie și sursa lor.
  5.  Vechile partide persistă, chiar și după protestele din toamna lui 2015, în nerușinarea de a ne propune și susține candidați suspectați de fapte grave de corupție. Numai la București, de exemplu, PSD defilează cu 3 candidați cu dosare penale, unul exportat într-un partid fantomă; iar PNL susține, la Brașov și Târgu Mureș, falși independenți cercetați penal pentru fapte de corupție.

În aceste condiții, Inițiativa România vă recomandă:

  1.   Să mergeți la vot. Nu stați în casă, nu vă anulați votul;
  2. Să nu votați în logica “votului util”, negând pe termen lung implicarea politică a unor oameni buni, doar pentru că un candidat mai bine plasat “fură mai puțin” decât un altul. Un vot dat unui om bun îl va motiva pe acesta să continue pe termen lung; un vot lipsă îl va trimite acasă definitiv;
  3. Să votați exclusiv pentru candidați care promovează libertatea, integritatea și valorile democratice;
  4. Să nu votați candidați cu dosare penale sau partidele care propun acești candidați;
  5. Să dați o șansă schimbării acolo unde aveți opțiunea: votați partide noi și oameni care au dovedit profesional și/sau prin implicare civică, care propun soluții concrete pentru probleme reale. Există opțiuni la București, la Iași, la Târgu Mureș sau Bacău și în localități mai mici ca Domnești, care reprezintă o ruptură față de politica ultimilor 26 de ani și permit un vot autentic pozitiv, dincolo de limitările și erorile umane ale candidaților;

Inițiativa România susține în continuare coagularea forțelor societății civile și crearea de alianțe electorale ale partidelor noi pentru alegerile parlamentare din 2016, ca singură soluție morală și rațională electoral pentru a continua pe drumul lung și anevoios al schimbării reale a actualei clase politice.

Chemăm, după alegeri, la dialog noile grupuri civice și noile partide care demonstrează angajament față de valorile democratice, care dovedesc implicare și integritateEste necesar să identificăm forme de colaborare sau alianțe, și fuziuni, dacă este cazul, între aceste grupuri. Fără o confederație civico-politică, majoritatea noilor partide riscă radierea și dispariția începând cu 2017, din cauza cerințelor legale prohibitive privind desemnarea de candidați în două tururi succesive de alegeri.


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.