Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Mișcarea civică Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al Statelor Unite suspendarea vizei și aplicarea interdicției de a intra pe teritoriul SUA pentru domnul Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2004, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 și par. 6, emis de Președintele SUA, și a Regulamentului 22 CFR 41.122 (vezi solicitarea mai jos).

Conform Decretului 7750, având în vedere “efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere”, precum și “importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de “delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite”.

Decretul prezidențial 7750, în baza căruia Inițiativa România a solicitat suspendarea vizei domnului Liviu Dragnea, definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Uniteastfel: consecințe asupra “activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externăsecurității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului, sau asuprastabilității națiunilor și instituțiilor democratice”.

Domnul Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției  independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul.

Mișcarea civică Inițiativa România consideră că domnul Liviu Dragnea a devenit un pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității României și a aliaților noștri din UE și NATO, iar acesta trebuie să primească un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic și că parteneriatul strategic cu State Unite se bazează pe valori democratice comune și pe respectarea deplină a standardelor statului de drept. Deturnarea parcursului european și euro-atlantic al României de către un inculpat cu interese penale împotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetățeni români trebuie să-și găsească un răspuns fără echivoc și definitiv, atât în România, cât și în afara ei.

Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea by Initiativa Romania on Scribd

Erată: Varianta inițială a comunicatului menționa Decretul 7750 din 12 ianuarie 2014, însa anul de emitere a decretului este 2004.


Fi primul care reacționează

Te rugăm verifică adresa de e-mail unde ai primit un link de activare a contului.